Tüzük

ŞARAP UZMANLARI VE EĞİTİMCİLERİ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

I. BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

Derneğin Adı
Madde 1
Derneğin adı Şarap Uzmanları ve Eğitimcileri Derneğidir.

Derneğin Merkezi ve Adresi
Madde 2
Derneğin merkezi İstanbul’da Göktürk Merkez Mah. 1. Meşe Çıkmazı Sok. No:2 D:1 Eyüp İstanbul adresindedir. Dernek merkezinin İstanbul sınırları içerisinde başka bir adrese nakli, Tüzükte değişiklik yapılmasını gerektirmez. Adres değişikliğini takiben, ilgili makamlara bildirimde bulunulur.

Derneğin şubesi yoktur. Gereğinde Yönetim Kurulunun teklifi ve Genel Kurul kararı ile gerekli bölgelerde temsilcilikler açabilir. Temsilciliklerin görev ve yetkileri bir yönetmelikle tespit edilir.

Derneğin Amacı
Madde 3
Derneğin amacı, üyelerinin mesleki dayanışma ve yardımlaşmalarını sağlamak, bilgi ve tecrübelerini geliştirmek, ülkedeki bağcılığın ve şarap sektörünün gelişimine ve uluslararası rekabet gücüne katkı yapmak üzere çalışmalar yapmaktır.

Derneğin Çalışma Konuları
Madde 4
Yürürlükteki mevzuata uygun olmak üzere faaliyet gösterecek Dernek amaçlarını gerçekleştirmek üzere aşağıda belirtilen konularda çalışmalar yapar.

1. Ülkemiz bağcılığının ve şaraplarının yurtdışında tanıtılmasını ve ihracatın artmasını sağlamak üzere yurtdışında fuar, yarışma vb. gibi etkinliklere katılım sağlamak, basılı, görsel tanıtıcı materyaller hazırlamak,

2. Üyelerinin mesleki bilgi, tecrübe ve diğer alanlardaki gelişimlerine yardımcı olmak üzere ulusal ve uluslar arası konferans, seminer, toplantı, eğitim, yarışma vb. etkinlikler düzenlemek,

3. Üyeleri arasında mesleki bağlılığı, kültürel ve sosyal etkileşimi geliştirmek ve işbirliğini sağlamak üzere toplantı, yurtiçi ve dışı seyahat vb. etkinlikler düzenlemek,

4. Üyelerinin çalışma konuları ile ilgili etik standartları belirlemek ve bunlara uyumu gözetmek,

5. Üyelerini ulusal ve uluslararası platformlarda temsil etmek,

6. Turizm sektörüne katkı sağlamak üzere yiyecek içecek sektöründe çalışan profesyonellere eğitim ve sertifikasyon sağlamak,

7. Tüketicileri alkollü içki tüketiminden kaynaklanan olumsuz etkiler konusunda bilinçlendirmek üzere çalışmalar yapmak,

8. Yerli ve yabancı üniversiteler bünyesindeki ilgili fakülte, bölüm, enstitü, araştırma merkezleri ile işbirliği yapmak,

9. Yurtdışında benzer meslek örgütleri ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, gerektiğinde temsilcilik almak veya üye olmak,

10.Derneğin amacını ve hizmet konularını gerçekleştirirken gelir,faiz veya başka adlarla üyelerine aktarmamak koşuluyla, gelir temin etmek,

11. Amaç ve hizmetlerini gerçekleştirmek için gerektiğinde lokal ve eğitim tesisleri açmak,

12. Derneğin amacı ile ilgisi bulunan alanlarda kamu kurum ve kuruluşları ve diğer sivil toplum örgütleriyle ortak bir amacı gerçekleştirmek için platformlar oluşturmak,    

II. BÖLÜM

ÜYELİĞE KABUL, ÜYELİKTEN ÇIKMA, ÇIKARILMA

Derneğe Üye Olma
Madde 5
Fiil ehliyetine sahip bulunan, Derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve işbu Tüzüğün 6., 7. ve 8. maddelerinde öngörülen şartları taşımak suretiyle şarap üretimine, sunumuna ve ticaretine ilişkin uzmanlığı olan gerçek kişiler bu Derneğe üye olma hakkına sahiptir. Tüzel kişiler Derneğe üye olamazlar. Asil, Gözlemci ve Onursal üyelik olmak üzere üç tür üyelik vardır. Yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de ikamet hakkına sahip olması gerekir. Onursal ve gözlemci üyelikler için bu koşul aranmaz.

Asil Üyelik Koşulları
Madde 6
Aşağıda sıralanan şartlardan birisini karşılayan gerçek kişiler asil üye olmak için başvuruda bulunabilirler.

1. Yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin ilgili bölümlerinde şarap üretim ve fermantasyon teknolojisi ile bağcılık üzerine ön lisans veya lisans eğitimi almış olmak veya Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 14. maddesinde tanımlanan Sorumlu Yönetici vasfına sahip olmak,

2. İngiltere merkezli Wine and Spirit Education Trust (WSET) adlı kuruluş veya onun yetkili temsilciliklerince verilen en az “Level 3 Award in Wines” sertifikasına sahip olmak,

3. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri merkezli Court of Master Sommelier (CMS) adlı kuruluş veya onun yetkili temsilciliklerince verilen en az “Certified Sommelier” sertifikasına sahip olmak,

4. Amerika Birleşik Devletleri merkezli The Society of Wine Educators (SWE) adlı kuruluş veya onun yetkili temsilciliklerince verilen “Certified Wine Educator” sertifikasına sahip olmak.

5. Fransa merkezli Le Cordon Bleu adlı kuruluş veya onun yetkili temsilciliklerince verilen “Diploma in Wine and Gastronomy” sertifikasına sahip olmak.

Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, Dernek Yönetim Kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.

Gözlemci Üyelik Koşulları
Madde 7
Asil üyelik şartlarını karşılamamakla beraber, şarap uzmanlığı konusunda eğitimine devam eden ve/veya bu alanda çalışmalar yürüten gerçek kişilere başvuruları ve en az iki üyeden olumlu referans almaları halinde Dernek Yönetim Kurulunun kararıyla Gözlemci Üye statüsü tanınabilir. Gözlemci Üyeler giriş ve yıllık aidat ödemekle yükümlüdürler, Dernek Genel Kuruluna katılabilir, söz alabilir ancak oy kullanamazlar.

Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, Dernek Yönetim Kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.

Onursal Üyelik Koşulları
Madde 8
Master of Wine veya Master Sommelier ünvanına sahip olan veya bağcılık ve şarap sektörünün gelişmesine önemli katkı sağlamış ancak asil üyelik şartlarını karşılamayan gerçek kişiler Yönetim Kurulunun önerisi ve kararıyla Onursal Üye olabilirler. Onursal Üyeler giriş ve yıllık aidat ödemekle yükümlü olmayıp, Dernek Genel Kuruluna katılabilir, söz alabilir ancak oy kullanamazlar.

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yazılı olarak yapacağı davete olumlu yanıt veren üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.

Üyelikten Çıkma
Madde 9
Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, Dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi Yönetim Kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten çıkma, üyenin Derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.

Üyelikten Çıkarılma ve Çıkarılma İşlemleri
Madde 10
Aşağıdaki durumların varlığında, Yönetim Kurulu Kararı ile üye üyelikten çıkarılır.

1. Dernek Tüzüğü’ne aykırı davranışlarda bulunmak.

2. Verilen görevlerden sürekli kaçınmak.

3. Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak.

4. İşbu Tüzüğün 6., 7. ve 8. maddelerinde düzenlenen şartları sonradan kaybetmiş olmak.

5. Giriş aidatı ve yıllık aidat borcunu yazılı ikaza rağmen ödememek.

6. Üyelik başvurusunda ve sonraki süreçte gerçeğe aykırı ve yanıltıcı beyanlarda bulunmak.

7. Yetkili ve görevli olmadığı halde, Derneğin adını kullanarak faaliyette bulunmak.

8. İşlediği suç nedeniyle, Dernek üyesi olabilme hakkını, kesinleşmiş yargı kararıyla kaybetmek.

Yönetim Kurulu, hakkında üyelikten çıkartılma işlemi başlattığı üyeye; aleyhindeki isnatı, üyelik başvurusunda belirtilen veya sonradan bildirilen adresine kayıtlı posta evrakı ile gönderir.

Dernek Yönetim Kurulunca üyeye gönderilen yazıda, Dernek üyeliğinden çıkarılmasına neden olacak isnata karşı, yazının kendisine tebliğinden itibaren onbeş gün içinde yazılı olarak savunmada bulunması veya borçlarını gecikme faizi ile birlikte onbeş gün içerisinde ödemesi ihtarı yapılır. Üyenin yazılı savunmasının alınmasından veya savunması veya borçlarını ödemesi için verilen süre geçtikten sonra Dernek Yönetim Kurulu üye hakkında karar verir.

Yönetim Kurulunca üyelikten çıkarılma ile ilgili verilen karar, kayıtlı posta evrakı ile üyeye gönderilir. Üyelikten çıkarılma kararı altına, ilk Genel Kurulda görüşülmek üzere, itirazda bulunabileceği açıklaması yazılır. Çıkarılan üye, Yönetim Kurulunun üyelikten çıkarma kararını verdiği tarihe kadar doğmuş, aidat ve sair borçlarını ödemek zorundadır. Dernek’ten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir. Dernek’ten çıkan veya çıkarılan üyeler, Dernek malvarlığından hak iddia edemez.

Üyelerin Hak ve Ödevleri
Madde 11
Üyeler eşit haklara sahiptir. Dernek imkânlarından ve çalışma alanına giren bütün hususlardan eşit ölçüde yararlanır, yardım ve destek görürler. Üyeler, Tüzük’de belirtilen çalışma konularının gerektirdiği işlemlerde Derneği destekler ve ortak menfaati gerektiren her husus ve konuda yardımcı olur. Genel Kurul ve Yönetim Kurulunun ilgili mevzuat ve Tüzük hükümlerine göre vereceği kararları kabul etmek ve bu kararları uygulamak, Genel Kurulda belirlenmiş giriş ve yıllık aidatı ödemek zorundadırlar. Genel Kurulda her Asil üyenin bir oy hakkı vardır. Üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

Alacakların Tahsili
Madde 12
Dernek’den çıkan ve çıkarılan üyeler, üyelikten çıkma/çıkarılma tarihine kadar doğmuşolan aidat ve sari borçlarını ödemek zorundadırlar. Borçlarını ödemeyen üyeler, üyelikten çıkan veya üyelikten çıkarılan üyelerden alacakların tahsili amacıyla Yönetim Kurulu Kararı ile yasal yollara başvurulur.

III. BÖLÜM

DERNEĞİN ORGANLARI

Derneğin Organları
Madde 13
Dernek aşağıdaki organlara sahiptir;

1. Genel Kurul
2. Yönetim Kurulu
3. Denetleme Kurulu

Genel Kurul
Madde 14
Genel Kurul, Derneğin en yetkili karar organı olup; Derneğe kayıtlı asil üyelerden oluşur.

Genel Kurul;

a. Üç yılda bir Şubat ayında İstanbul’da, Yönetim Kurulunun tespit edeceği yer, tarih ve saatte olağan,

b. Yönetim veya Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya Dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde İstanbul’da Yönetim Kurulunun tespit edeceği yer, tarih ve saatte olağanüstü toplanır.

Genel Kurul, toplantıya Yönetim Kurulu tarafından çağrılır. Yönetim Kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine Sulh Hâkimi, üç üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğü’ne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler.

Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi hakkında üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek suretiyle bilgilendirilerek toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, yukarıdaki fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

Genel Kurul Toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Genel Kurulda Çoğunluk ve Görüşme Usulü
Madde 15
Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, Tüzük değişikliği ve Derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetleme Kurulları asil üye sayısı toplamının bir fazlasından az olamaz.

Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de Yönetim Kurulunca bir tutanak düzenlenir.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir Başkan ve Başkan Vekili ile bir Yazman seçilerek Divan Heyeti oluşturulur.

Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması Divan Başkanı’na aittir.

Genel Kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi istenen konu yazılı olarak Divan Başkanlığı’na iletilir. İstenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Genel Kurulda her Asil üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

Gözlemci ve Onursal üyeler Genel Kurul Toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve Divan Heyeti tarafından birlikte imzalanır.

Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir. Yönetim Kurulu Başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna yedi gün içerisinde teslim etmekten sorumludur.

Genel Kurul Kararları toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla; Tüzük değişikliği ve Derneğin feshi kararları ancak toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla alınır. Oylar gizli veya açık olarak belirlenir. Gizli oylar; Yönetim Kurulu tarafından mühürlenmişkâğıtların veya oy pusulalarının, üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra mühürlenmişveya içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır. Açık oylamada ise Genel Kurul Divan Başkanı’nın belirteceği yöntem uygulanır. Geçerli oyların yarısından bir fazlasına erişen aday veya öneri kazanmış veya kararlaştırılmış olur.

Yönetim Kurulu veya Yönetim Kurulu tarafından yetki verilen bir Yönetim Kurulu üyesi, Olağan veya Olağanüstü Genel Kurul Toplantılarını izleyen otuz gün içinde Yönetim, Denetleme ve diğer organlara seçilen asil ve yedek üyeleri belirten Genel Kurul Sonuç Bildirimini bağlı bulunduğu İl Dernekler Müdürlüğü’ne bildirmek zorundadır. Bildirimin yapılmamasından Yönetim Kurulu Başkanı sorumludur.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
Madde 16
Genel Kurulun yetkileri ve görevleri aşağıdaki gibidir;

1. Dernek organlarının seçilmesi.

2. Dernek Tüzüğü’nün değiştirilmesi.

3. Yönetim ve Denetleme Kurulları raporlarının görüşülmesi.

4. Yönetim ve Denetleme Kurulu’nun ibra edilmesi.

5. Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi.

6. Derneğin amaç ve hizmet konuları için gerekli taşınır ve taşınmaz malların satın alınması, kiralanması, satılması, kiraya verilmesi, ipotek tesis ettirilmesi, rehin edilmesi veya borçlanılması. Bu işlerle ilgili olarak Yönetim Kuruluna yetki verilmesi.

7. Derneğin amacı ve çalışma konuları ile ilgili hususlarda kararlar almak.

8. Üyelerden alınacak giriş ve yıllık aidat miktarını, yapılan ve yapılacak faaliyetler için oluşturulan bütçe çerçevesinde belirlemek ve tahsilâtı sağlamak için gerekli önlemleri almak. Giriş ve yıllık aidatın tahsilâtı ile ilgili olarak Yönetim Kuruluna yetki ve görev vermek.

9. Derneğin yurt içinde veya dışında kurulu bulunan kuruluşlara üye olması veya ayrılması.

10. Yönetim Kuruluna Dernekte görev yapacak yönetici ve kadroların görevlendirilmesi için yetki vermek.

11. Gerektiren durumların ortaya çıkması halinde Yönetim ve Denetleme Kurulu üyelerinin görevine son vermek, haklarında cezai ve hukuki yasal işlemleri başlatmak.

12. Mevzuatta ve Dernek Tüzüğünde Genel Kurul tarafından yapılması belirtilen sair diğer görevleri yerine getirmek.

13. İbra edilmeyen Yönetim Kurulu hakkında dava açılıp açılmayacağını karara bağlamak.

14. Derneğin fesih ve tasfiye edilmesine karar vermek.

Yönetim Kurulu
Madde 17
Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından, üyeler arasından gizli oyla ve açık tasnifle, seçilen beş asil ve beş yedek üyeden oluşur. Derneği temsil yetkisi Yönetim Kuruluna aittir.

Görevden ayrılma durumunda yedek üyeler oy sırasına göre yazı ile göreve davet edilir. Eşit oy almış üyeler arasında dernek üye numarası daha küçük olan üye Yönetim kuruluna girer.

Üyelik sıfatı sona eren kişi, Yönetim Kurulu üyesi ise hiçbir işleme gerek kalmadan Yönetim Kurulu üyeliği sona erer. Yönetim Kurulu üye sayısı boşalmalar nedeniyle üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse; Genel Kurul, mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır ve diğer işlemler aynen devam eder. Çağrının yapılmaması halinde, Dernek üyelerinden birinin başvurusu üzerine yargı organınca Genel Kurulun toplanması kararı verilir.

Yönetim Kurulunun görev süresi üç yıldır.

Yönetim Kurulu İş Bölümü ve Toplantı Esasları
Madde 18
Yönetim Kurulu, Genel Kurulda yapılan seçimi takip eden ilk toplantısında, açık oylama ile bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve bir de Sayman üye seçer.

Yönetim Kurulu, en geç iki ayda bir, belirlenen gündeme göre Dernek Merkezi’nde veya öngörülen başka bir yerde belirlenen yer ve saatte toplanır.

Önceden belirlenen toplantıların dışında, olağanüstü durumlarda Başkan’ın çağrısı ile Yönetim Kurulu toplanabilir.

Toplantılar en az üç üyenin katılımı ile gerçekleşir. Mazeret bildirmeden veya bildirdiği mazereti Yönetim Kurulunca kabul edilmeyen, üst üste üç Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin, Yönetim Kurulu üyeliği düşer.

Kararlar, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Her üyenin bir oy hakkı vardır. Bir üye, diğer üyeye vekâlet veremez.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Madde 19
Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir:

1. Üyeliğe kabul, üyelikten çıkarma hakkında karar almak.

2. Tüzük ve Genel Kurul Kararları çerçevesinde Derneğin amaçlarının gerçekleştirilmesi için çalışmalarda bulunmak.

3. Derneği üçüncü şahıslar, resmi veya özel kurum ve kuruluşlar nezdinde, yargı organlarında, icra dairelerinde temsil etmek.

4. İş ve işlemler için vekil veya avukat tayin etmek.

5. Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak, döneme ait çalışma raporu, gelir-gider tablosunu, bütçeyi, envanteri hazırlayarak Genel Kurula sunmak.

6. Genel Kurulun toplantı yerini, tarihini ve saatini belirlemek, ihtiyaç halinde Dernek Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak.

7. Dernek Genel Kurulunca verilen işleri yapmak.

8. Dernekte görev yapacak kadroları belirlemek ve buna göre personel almak ve çıkarmak. Alınan personelle sözleşme yapmak. Alınacak personellere verilecek ücret ve sair yapılacak parasal ödemelerle ilgili karar vermek.

9. Derneğin tutmak zorunda olduğu defterleri tutmak ve zamanında işlenmesini kontrol etmek.

10.Dernek bütçesini uygulamak, bölümler ve maddeler arasında aktarmalar yapmak, gelirleri takip etmek, giderleri onaylamak.

11.Bağcılık ürünleri sektöründe meydana gelen gelişmeleri ve değişiklikleri üyelere duyurmak.

12.Dernek Tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

13.Yapılacak faaliyetleri belirlemek,

Denetleme Kurulu, Görev ve Yetkileri
Madde 20
Denetleme Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oy açık tasnifle seçilen üç asil ve üç yedek üyeden oluşur.

Görevden ayrılan üyenin yerine en çok oy alan yedek üye getirilir. Eşit oy almış üyeler arasında dernek üye numarası daha küçük olan üye Denetleme Kuruluna girer.

Görev süresi Yönetim Kurulu ile aynıdır.

Yönetim Kurulu toplantısına katılabilirler, ancak oy kullanamazlar.

En geç altı ay aralıklarla denetim yapar. Denetleme Kurulu üyeleri tek tek veya bir araya gelerek, Dernek Tüzüğü’nde belirtilen amaçlara uygun çalışmalar yapılıp yapılmadığını, Dernek defter, hesap ve kayıtlarını, işlem ve çalışmalarını Tüzük ve mevzuata uygunluğunu her zaman kontrol ve tetkik eder, denetler.

Yönetim Kurulu ve Sayman, Denetleme Kurulunun istediği belge ve bilgileri Denetleme Kuruluna sunmakla yükümlüdürler.

Denetleme Kurulu denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna sunar, zorunlu durumlarda Genel Kurulun Olağanüstü Toplantıya çağrılmasını Yönetim Kurulundan ister.

Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi gerek duyulduğu takdirde bağımsız denetim kuruluşlarına da iç denetim yaptırılabilir. Bu tür denetimler Denetleme Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Organlara Seçilenlerin İl Dernekler Müdürlüğü’ne Bildirimi
Madde 21
Genel Kurulda yapılan seçimi izleyen otuz gün içerisinde Genel Kurul Sonuç Bildirim Formu, Yönetim ve Denetleme Kurullarına seçilen asil ve yedek üyelere ait bilgiler Dernek merkezinin bulunduğu İl Dernekler Müdürlüğü’ne yazı ile bildirilir.

Dernek Gelirleri
Madde 22
Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.

1. Üye Aidatı: Üyelerden giriş ödentisi ve yıllık aidat alınır. Giriş ödentisi bir kez 500- TL (BeşyüzTürkLirası) olarak alınır. Daha önce üye olup, üyelikten ayrılmış olanlardan, tekrar üye olmak istemeleri halinde, giriş ödentisi alınmaz. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye Genel Kurul yetkilidir. Yıl içinde, yeni üye olanlardan yıllık aidat, üyelik başvurusu yaptığı tarih dikkate alınmak suretiyle oranlama yapılarak hesaplanır. Yılın kalan ayları için, başvuru yaptığı ay dikkate alınmaksızın, takip eden aylar için tahsil edilir. Yıllık aidatın toplanma zamanının belirlenmesine Yönetim Kurulu karar verir.

2. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile Derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar.

3. Dernek tarafından tertiplenen toplantı, seminer, konferans, eğitim, gezi, yarışma gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.

4. Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler.

5. Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.

6. Bağcılık ve şarap üretimi alanında çalışan uluslararası kuruluşların maddi yardımları ve proje destekleri.

7. Bankalarda bulunan Dernek naktinin faiz gelirleri.

8. Diğer gelirler.

Giriş ödentisi, yıllık aidat ödemeleri, bağış ve sair Derneğe yapılan ödemeler Dernek adına açılmış bulunan banka hesaplarına yapılır.

Dernek Defter ve Kayıtları
Madde 23
Dernek 5253 sayılı Dernekler Yasası ve bu yasaya dayanılarak çıkartılan yönetmelik ile diğer yasa ve yönetmeliklerde belirtilen defterleri öngörülen şekilde tutar. Bu defterlerin Noterden veya İl dernekler biriminden tasdikli olması ve kullanılması şarttır.

Tüzük Değişikliği
Madde 24
Dernek tüzüğü Genel Kurul kararı ile değiştirilebilir. İlk toplantıda tüzük değişikliği yapılabilmesi için üyelerin 2/3’ünün katılması ve kabul etmesi şarttır. İkinci toplantıda bu çoğunluk aranmaz ancak toplantıya katılanlar Yönetim ve Denetleme Kurulları asil ve yedek üye sayısı toplamından az olamaz. Ancak tüzüğün değiştirilmesine ilişkin Genel Kurul kararları, toplantıya katılanların 2/3 çoğunluğu ile alınır. Genel Kurulda, Tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

Derneğin Fesih ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
Madde 25
Genel Kurul, her zaman Derneğin feshine karar verebilir.

Genel Kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetleme Kurulları asil ve yedek üye sayısı toplamından az olamaz.

Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel Kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

Genel Kurulda fesih kararı verildiğinde, Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan Tasfiye Kurulu tarafından yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde Dernek adının başında “Tasfiye Halinde’’ ibaresi kullanılır.

Tasfiye Kurulu, mevzuata uygun olarak Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu Kurul, önce Derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında Derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemleri sırasında Derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda, alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, Genel Kurulda belirlenen yere devredilir.

Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip Tasfiye Kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile Dernek Merkezi’nin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.Derneğin defter ve belgelerini Tasfiye Kurulu sıfatıyla son Yönetim Kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir Yönetim Kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

Hüküm Eksikliği
Madde 26
Dernek tüzüğünde yer almayan hususlarda, Medeni Kanun ve Dernekler Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

Derneğin Kurucuları
Madde 27

1. A. Turgut Tokgöz

2. Akın Gürbüz

3. Burçak Desombre

4. C. Murat Mumcuoğlu

5. H. Emre Kavlak

6. İlker Özdemir

7. Mehmet E. Türkat